ZiskejZdravi.cz

Skvělé jídlo bez lepku - Anita a Dr. Zeno L. Charles-Marcel

Všimli jste si množství nových potravin, které jsou dnes dostupné se štítkem „bez lepku"? Zejména obchody se zdravou výživou často nabízí širokou škálu takových věcí - například quinoové sušenky, rýžové těstoviny a sušenky z teffové mouky. Růst prodeje těchto „speciálních" potravin vyskakuje v USA ročně o 17-20%. Zaplňování trhu je předmětem diskuse nových knih, zpráv, výzkumů a internetových blogů, které vyzdvihují přínosy bezlepkového životního stylu. Výzkum ukázal, že asi 1 ze 135 lidí trpí celiakií (CD), genetickou nemocí, způsobující permanentní neschopnost strávit protein lepek, který najdeme v pšenici, ječmenu, žitě a jiných obilovinách.

Těmto lidem požití potravin obsahujících lepek většinou způsobí břišní potíže a dokonce i strukturální a funkční poškození tenkého střeva, což vede k dalším zdravotním problémům. Dočasné vynechání lepku spolu s dalšími postupy, jako je celkový zdravý životní styl a smysluplná skladba jídelníčku může velice zlepšit nebo dokonce zvrátit jejich problém s lepkem. Někteří lidé například našli úlevu, když se zaměřili na syrové potraviny, jen ovoce nebo ovoce a zeleninu nebo dočasné džusové diety.

Vezměme to do kuchyně

Dobrá zpráva pro „bezlepkového kuchaře" je, že mnoho výborných a výživných jídel je, samozřejmě, přirozeně bez lepku. Nicméně některé recepty mohou vyžadovat experimentování, jelikož se bezlepkové obilniny jako rýže, kukuřice, quinoa, jáhly, čirok, pohanka a amarant nechovají stejně jako ty lepkové. Abychom dosáhli srovnatelného poměru bílkovin, vlákniny a mikronutrientů, je občas potřeba trochu přemýšlet. A dokonce i ty nejmenší stopy lepku mohou v celiakovi spustit problémy, takže musíte při přípravě jídla trénovat pečlivost. Mouky z quinoi, konopného semena a mandlí jsou dobrými bezlepkovými možnostmi díky vysokému obsahu bílkovin.

Pečení s bezlepkovými moukami

Bezlepkové pečení je vlastně dobrodružství. Jelikož při něm nefunguje nahrazování pšeničné mouky za bezlepkovou - šálek za šálek - ve všech případech (níže můžete vidět výjimky), prvně by bezlepkoví pekaři měli začínat s recepty navrženými pro bezlepkové pečení (aby našli „cit", jak to funguje), než začnou nahrazovat recepty založené na pšenici svými vlastními. Jakmile se s tím vypořádáte, možná budete chtít zkoumat a použít některé z produktů na trhu nebo zkusit nahrazovat recepty založené na pšenici. Většina náhrad vyžaduje přidání pojiva jako je xantanová nebo guarová guma pro texturu a elasticitu.

UNIVERSÁLNÍ BEZLEPKOVÁ MOUKA

6 šálků hnědé rýžové extra hladké mouky
2 šálky bramborového škrobu (ne bramborové mouky)
1 šálek tapiokové mouky
2 lžíce xantanové gumy11

JABLKOVÉ VAFLE

1 šálek nasekaných jablek
2 šálky vody
2 šálky směsi mouky
1 čajová lžička medu
½ čajové lžičky soli

Postup
1. Rozmixujte jablka s vodou
2. Přidejte zbývající ingredience a mixujte do hladké a krémové konzistence
3. Nalijte do předehřátého teflonového vafovače
4. Pečte 8 minut, dokud nejsou hotové

Směs mouky
2 šálky hnědé rýžové mouky
¾ šálku tapiokového škrobu
¾ šálku kukuřičného škrobu
2 čajové lžičky xantanové gumy

K výrobě čtyř 15 cm velkých vaflí

1 šálek pohankové mouky nebo čirokové mouky může nahradit 1 hrnek rýžové mouky.

rali.



ZÁKLADNÍ RÝŽOVÝ CHLÉB

2 lžíce medu
2 lžíce oleje
2 šálky teplé vody
1 čajová lžička citronové šťávy
2 lžíce droždí
2 ½ šálku rýžové mouky
½ šálku tapiokového škrobu
1 ½ čajové lžičky gumy guar
1 čajová lžička soli

Postup

1. Smíchejte dohromady první čtyři přísady.
2. Přidejte droždí a nechejte kynout 10 minut ve smíchaných tekutinách
3. V další misce smíchejte rýžovou mouku, tapiokový škrob, guarovou gumu a sůl.
4. Přidejte tekuté přísady do suchých a míchejte do hladka. Těsto nebude suché, ale spíše lepivé a vlhké.
5. Vložte těsto na pomazaný plech a nechte nakynout v teplé troubě zhruba 20 minut.

6. Pečte na 180 stupňů 30 minut, dokud není hotovo.

JEDNODUCHÝ RECEPT MARLISY BROWNOVÉ

Smíchejte ½ šálku hnědé rýžové mouky s ½ šálku čirokové mouky, ½ šálku bramborového nebo kukuřičného škrobu, 1 šálkem tapiokové mouky a ½ šálku vysoce proteinové mouky (jako je z quinoi, konopného semene nebo mandlí). Používejte tento mix, šálek po šálku v receptech, které vyžadují pšeničnou mouku a po první várce si jej upravujte.

MEDOVÉ RÝŽOVÉ SUŠENKY

1 šálek mandlového másla
2/3 šálku medu
2 čajové lžičky lněné moučky smíchané s ¼ šálku teplé vody
2 čajové lžičky pečícího prášku
2 šálky dobře nasekaných mandlí
½ šálku kukuřičného škrobu
1 šálek hnědé rýžové mouky

Postup

1. Předehřejte si troubu na 160 stupňů.
2. Ve velké míse smíchejte všechny přísady kromě mouky.
3. Přidávejte po trochách mouku, dokud se nevytvoří lehké těsto. Rozválejte ho.
4. Vykrojte z těsta kolečka.
5. Naskládejte na pomazaný pečící papír.

6. Pečte 10 až 12 minut dozlatova.

 

TĚSTOVINY S PESTEM

1 šálek vlašských ořechů
¼ šálku olivového oleje
¼ šálku vody
1/3 šálku lahůdkového droždí
2 šálky čerstvě nasekané petrželky
4 stroužky česneku

1 čajová lžička soli

Postup

1. Všechny přísady společně rozmixujte do hladka.
2. Servírujte na 450g bezlepkových nebo rýžových těstoviny (většinou dostupné v normálních supermarketech, zdravých výživách a asijských prodejnách). Množství pesta na těstovinách přizpůsobte vaši chuti.

Pesto je výborné také na chlebu.

Držte se instrukcí na balíčku konkrétní značky těstovin, kterou jste si vybrali.

Přeloženo s laskavým souhlasem sanatoria Wilewood.

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo