Všimli jste si množství nových potravin, které jsou dnes dostupné se štítkem „bez lepku"? Zejména obchody se zdravou výživou často nabízí širokou škálu takových věcí - například quinoové sušenky, rýžové těstoviny a sušenky z teffové mouky. Růst prodeje těchto „speciálních" potravin vyskakuje v USA ročně o 17-20%. Zaplňování trhu je předmětem diskuse nových knih, zpráv, výzkumů a internetových blogů, které vyzdvihují přínosy bezlepkového životního stylu. Výzkum ukázal, že asi 1 ze 135 lidí trpí celiakií (CD), genetickou nemocí, způsobující permanentní neschopnost strávit protein lepek, který najdeme v pšenici, ječmenu, žitě a jiných obilovinách.
ZÁKLADNÍ RÝŽOVÝ CHLÉB
2 lžíce medu
2 lžíce oleje
2 šálky teplé vody
1 čajová lžička citronové šťávy
2 lžíce droždí
2 ½ šálku rýžové mouky
½ šálku tapiokového škrobu
1 ½ čajové lžičky gumy guar
1 čajová lžička soli
Postup
1. Smíchejte dohromady první čtyři přísady.
2. Přidejte droždí a nechejte kynout 10 minut ve smíchaných tekutinách
3. V další misce smíchejte rýžovou mouku, tapiokový škrob, guarovou gumu a sůl.
4. Přidejte tekuté přísady do suchých a míchejte do hladka. Těsto nebude suché, ale spíše lepivé a vlhké.
5. Vložte těsto na pomazaný plech a nechte nakynout v teplé troubě zhruba 20 minut.
6. Pečte na 180 stupňů 30 minut, dokud není hotovo.
JEDNODUCHÝ RECEPT MARLISY BROWNOVÉ
Smíchejte ½ šálku hnědé rýžové mouky s ½ šálku čirokové mouky, ½ šálku bramborového nebo kukuřičného škrobu, 1 šálkem tapiokové mouky a ½ šálku vysoce proteinové mouky (jako je z quinoi, konopného semene nebo mandlí). Používejte tento mix, šálek po šálku v receptech, které vyžadují pšeničnou mouku a po první várce si jej upravujte.
MEDOVÉ RÝŽOVÉ SUŠENKY
1 šálek mandlového másla
2/3 šálku medu
2 čajové lžičky lněné moučky smíchané s ¼ šálku teplé vody
2 čajové lžičky pečícího prášku
2 šálky dobře nasekaných mandlí
½ šálku kukuřičného škrobu
1 šálek hnědé rýžové mouky
Postup
1. Předehřejte si troubu na 160 stupňů.
2. Ve velké míse smíchejte všechny přísady kromě mouky.
3. Přidávejte po trochách mouku, dokud se nevytvoří lehké těsto. Rozválejte ho.
4. Vykrojte z těsta kolečka.
5. Naskládejte na pomazaný pečící papír.
6. Pečte 10 až 12 minut dozlatova.
TĚSTOVINY S PESTEM
1 šálek vlašských ořechů
¼ šálku olivového oleje
¼ šálku vody
1/3 šálku lahůdkového droždí
2 šálky čerstvě nasekané petrželky
4 stroužky česneku
1 čajová lžička soli
Postup
1. Všechny přísady společně rozmixujte do hladka.
2. Servírujte na 450g bezlepkových nebo rýžových těstoviny (většinou dostupné v normálních supermarketech, zdravých výživách a asijských prodejnách). Množství pesta na těstovinách přizpůsobte vaši chuti.
Pesto je výborné také na chlebu.
Držte se instrukcí na balíčku konkrétní značky těstovin, kterou jste si vybrali.
Přeloženo s laskavým souhlasem sanatoria Wilewood.