Chromu je v těle málo - asi 20 dílů na 1 miliardu dílů krve - přesto je nezbytný pro zdraví.
- slouží k přesné regulaci obsahu cukrů v krvi
- je potřebný ke snižování hladiny cholesterolu v krvi
Chrom je těžko vstřebatelný, pouze asi 1% z přijatého množství se v těle asimiluje.
Rafinační procesy ničí chrom i ostatní minerály, stejně tak chemická hnojiva ničí chrom - proto přehnojená zelenina má nedostatek minerálů, projeví se popraskanými košťály, nerovnoměrným zráním, rezavými žilkami na listech.
Bílá mouka a odstředěné mléko neobsahuje chrom.
Chrom pracuje synergicky se zinkem.
Denní potřeba: 200-290mikrogramů, ztráta močí asi 6mikrogramů. Toxické dávky chromu nejsou známy.
Zdroje chromu: celozrnná mouka, obilné klíčky, sýr, máslo, zelenina, suché kvasnice, melasa, červená řepa
Nedostatek chromu vyvolá nadbytek cukru v krvi - po podání dávky chromu se stav upraví, v praxi to znamená, že tzv. stařecký diabetes se dá léčit úpravou stravy.