ZiskejZdravi.cz

Skoncujte se svačinkami, rentgenová studie vás překvapí! - rady sanatoria v Yuchi Pines

Jste často unavení až vyčerpaní, bez nálady a netrpěliví? Máte často chladné končetiny? Skoncujte s tím! Klíčem je váš žaludek. Pro určení doby vyprázdnění normálního žaludku se provádělo rentgenové snímkování. Zůstane-li ještě pět hodin po testovacím jídle něco v žaludku, považuje se to za nenormální. Žaludek se obvykle vyprázdní za 2 a 1/2 až 4 hodiny. V sériích testů byla pokusným osobám servírována běžná snídaně sestávající z obilovin s mlékem, chleba, vejce a ovoce. Rentgenováním se zjistilo, že se žaludky pokusných osob vyprázdnily obvykle v čase kratším než 4 a 1/2 hodiny.

O několik dní později podávali stejným osobám stejnou snídani. Dvě hodiny po snídani dostala jedna pokusná osoba kopeček zmrzliny. Zjistilo se, že měla zbytky snídaně v žaludku i po šesti hodinách. Další pokusná osoba dostala dvě hodiny po snídani sendvič s arašídovým máslem. Zbytky snídaně byly nalezeny v jejím žaludku ještě po devíti hodinách. Třetí osoba dostala dvě hodiny po snídani kus koláče s dýní a sklenici mléka. Po devíti hodinách se v žaludku zjistilo velké množství nestrávených zbytků. Čtvrté osobě podali 1/2 krajíčku chleba s máslem 1 1/2 hodiny po snídani, což opakovali každé další 1 1/2 hodiny. Nedostala večeři. Zjistilo se, že po devíti hodinách se nacházela v žaludku ještě více než polovina snídaně. Pátá pokusná osoba dostala běžnou snídani v 8 hodin ráno. Dvakrát v průběhu dopoledne a dvakrát v průběhu odpoledne si ukousnula z tabulky čokolády. V půl desáté večer, 13 a 1/2 hodiny po snídani, se nacházela v jejím žaludku ještě více než polovina ranního jídla.

Přišlo se na to, že dokonce i malé kousky lískového oříšku snězené mezi jídly zpožďují trávení do té míry, že jedenáct hodin po snídani zbývá ještě velké nestrávené množství v žaludku. Návyk jíst mezi hlavními jídly zraňuje lidský organismus, ničí jeho normální funkci, snižuje efektivnost mysli, těla i emocí. Mnohé z chemikálií, které se vytvářejí během částečného strávení jsou toxické. Jsou to aldehydy, alkoholy, aminy a estery, které způsobují otravu mozku, jater, ledvin a jiných choulostivých tkání.

Klíč k pravidelnému stravování leží pravděpodobně v dobré snídani. Vynecháte-li snídani, dostanete hlad ještě před polednem - dáte si pravděpodobně něco drobného na zub. Tím máte menší chuť na oběd, sníte méně, ale netrvá dlouho a hlad je tady zase. Odpolední svačina je logickým východiskem. V šest hodin večer hlad ještě nemáte, večeře se tedy odkládá na později. Možná si vezmete něco k jídlu ještě těsně před spaním. Jdete spát a v žaludku vám zbývá mnoho jen částečně natráveného jídla, které zabraňuje trávicím orgánům mít ze spánku užitek. Výsledkem je, že druhý den ráno vstanete bez pocitu, že byste si skutečně odpočinuli, spíše naopak, cítíte se jako zdrogováni.

Nejlepší je sníst snídani do tří hodin poté, co vstanete, počkat přinejmenším pět hodin (raději šest nebo sedm) a pak poobědvat. Počkat dalších pět hodin a pak povečeřet lehkou večeři z ovoce a obilnin, kterou sníte několik hodin před tím, než jdete do postele. Pokud je to jen trochu možné, mělo by se třetí jídlo, i když sestává pouze z ovoce a obilnin, zcela vynechat. Může to trvat několik měsíců (až půl roku) než si vypěstujete návyk večeři vynechávat. Ti, kteří mají sílu vytrvat, však zjistí, jak velký užitek přináší jejich životu dodatečná energie, která by byla jinak vydána na strávení třetího jídla.

Garnsey, Charles E., "Eating Between Meals: What the X-Ray Shows, "Life and Health, duben 1924, str. 56-57.

E.G.Whiteová napsala před více než 120 lety, v době kdy objev rentgenových paprsků byl teprve v plenkách a lékaři doporučovali tabák jako léčivo tato pravdivá, inspirovaná slova. Kdyby se lidstvo řídilo Božími radami, nemoci by jistě nebujeli v takové míře, jako dnes.

"Nesmírně důležitá je pravidelnost v jídle. Pro každé jídlo by měla být stanovena určitá doba. V tomto čase by měl každý sníst to, co organizmus potřebuje, a pak už by neměl jíst nic až do příštího jídla. Mnozí jedí i tehdy, když organizmus nepotřebuje žádnou potravu, v nepravidelných intervalech a v době mezi jídly, protože nemají dostatečně silnou vůli, aby odolali chuti. Když takoví lidé cestují, ustavičně se shánějí po něčem k snědku. To je velmi škodlivé. Kdyby ti, kdo cestují, jedli pravidelně prostou a výživnou stravu, nepocítili by tak snadno únavu, ani by je tak lehce nesklátila nemoc."

"Mnohdy pociťujeme slabost vedoucí k touze po jídle proto, že zažívací orgány byly během dne silně přetěžovány. Po požití jídla potřebují zažívací orgány klid. Mezi dvěma jídly by měla být nejméně pěti až šestihodinová přestávka. Většina lidí, kteří se odhodlají to zkusit, pozná, že dvě jídla denně jsou lepší než tři."

Z knihy E.G.Whiteové: Strava a zdraví (MH 295-310)

Osobní svědectví

Po každém jídle jsem se cítila velmi vyčerpaná, unavená, smutná a bez nálady. Když jsem ale vynechala svačiny a různé popojídání mezi hlavními jídly a přešla na zdravější rostlinnou stravu, najednou se vše změnilo. Cítím se plná energie, síly do práce a zlepšila se i bystrost myšlení a paměti. Všem vřele doporučuji navzdory běžně lékaři doporučovaným 5 jídlům denně, udělat tuto změnu a jíst pouze 3x, nejlépe 2x za den. Sice to nějakou dobu trvalo, než si tělo ze zaběhlého rytmu zvyklo na jiný, ale stálo to za to!" A.D.



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo