ZiskejZdravi.cz

Rychlá fakta - Co mají společného žloutky a červené maso?

Nedávný výzkum ukazuje, že vejce i červené maso stimulují produkci N oxid trimethylaminu (TMAO) u střevních bakterií natolik, že to zvyšuje hodnoty této látky v krvi. V případě vajec, lecitin ve žloutku se rozkládá na jednotlivé části, včetně chemického cholinu.

Tento cholin se pak v játrech přetvoří do takového chemického prostředníka a způsobí, že se TMAO dostane do krve. Zvýšené hodnoty TMAO zhoršují riziko srdečních infarktů a mrtvice. Podobným způsobem karnitin (chemicky podobný lecitinu, ale v červeném mase) vypouští cholin, který má na střevní bakterie stejný vliv ohledně TMAO a stejně ovlivňuje riziko infarktu a mrtvice.

Snížená konzumace potravin obsahujících lecitin a cholin, tj. potravin bohatých na tuk a cholesterol, a vyvarování se suplementů nebo vitamínů s přidaným cholinem, může být moudrým krokem ke snížení rizika infarktu a mrtvice. Zatím není známo, u kterých kmenů bakterií toto funguje a jak můžeme ovlivnit jejich počet ve střevě. Prozatím jen máme rozsáhlejší důkazy o tom, že to, co jíme, nás ovlivňuje způsoby, které ještě musíme zkoumat, a že bakterie, které jsou součástí naší střevní flóry nejsou nečinné, ale jsou aktivními vlivy ovlivňujícími naše zdraví nebo nemoc.

Hazen, Lékařský časopis Nové Anglie 345: 14, 2013



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo