

Nalezneme především v lískových oříškách a v listové zelenině.
Zabraňuje kornatění a zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Jeho nedostatek se může projevit nočním pomočováním u dětí, chvěním rukou a také tvorbou ledvinových kamenů.
výskyt hořčíku v potravinách:
potravina | Obsah hořčíku (mg) ve 100g |
---|---|
Ananas | 12,3 |
Banány | 27,1 |
Borůvky | 6,2 |
Brambory | 23,0 |
Broskve | 9,2 |
Citrón | 8,6 |
Čočka | 250 |
Datle | 43,4 |
Grapefruit | 9,3 |
Grapefruit | 8,9 |
Hrách | 12,0 |
Hroznové víno | 8,0 |
Hrušky | 7,2 |
Jablka | 5,1 |
Jahody | 13,3 |
Kiwi | 17,1 |
Mák | 39,0 |
Mandle | 25,0 |
Maliny | 22,0 |
Mandarinky | 11,9 |
Meloun cukrový | 10,0 |
Meloun vodní | 11,6 |
Meruňky | 31,4 |
Meruňky | 11,4 |
Nektarinky | 8,8 |
Ostružiny | 20,1 |
Pšenice | 90,0 |
Pomeranč | 9,9 |
Sója | 240,0 |
Špenát | 62,0 |
Švestky | 7,6 |
Třešně | 10,3 |