Vysoce výživná a používaná v nekonečné řadě „náhražek". Sója je rozhodně poptávaná potravina! Takže, co bychom měli vědět?
Sója a mysl
V Honolulském programu srdce, se u japonsko-amerických mužů, kteří pravidelně ve středním věku konzumovali tofu, ukázaly známky většího mentálního zhoršení, než u mužů, kteří tofu jedli nepravidelně. Jenže jiné studie vztah mezi konzumací tofu a poklesem poznávacích funkcí nepotvrdily. Ve skutečnosti nedávnější klinické pokusy ukázaly, že sójové izoflavony mohou ve skutečnosti zlepšit poznávací funkce u mužů i žen.
Sója snižuje riziko chronických nemocí
Výzkum ukázal, že asijská populace, která pravidelně používala tofu, měla o polovinu menší výskyt rakoviny oproti podobným komunitám, které sójové produkty nepoužívaly. Výsledky výzkumných dokumentů ukazují, že pravidelná konzumace sóji je spojená se sníženým rizikem rakoviny prsu a prostaty, kardiovaskulárních chorob a osteoporózy. To by se dalo (částečně) vysvětlit faktem, že sója obsahuje kromě izoflavonů také hodnotné množství fytosterolů, omega-3 mastných kyselin a rozpustné vlákniny! Kromě toho, rozpustná vláknina v sóji (a obecně v luštěninách) pomáhá držet glykemický index na nízké úrovni, čímž upravuje celkovou hladinu krevního cukru.
Izoflavony v sóji také snižují hladiny krevního tuku (cholesterolu) a zlepšují pružnost tepen. Nedávná analýza výzkumných poznatků ukazuje, že když je sójový protein zakomponován do pečeného produktu, sníží se krevní cholesterol o 2%, kdežto pokud je sójový protein konzumován v tekuté formě nebo jako jogurt, redukce cholesterolu je asi 5% nebo více.
Sója a rakovina
Příjem sójových bobů se doporučuje jako faktor, který přispěl ke snížení výskytu rakoviny prsu a prostaty u japonských mužů a žen. Výskyt rakoviny prsu u asijských žen, které jedly velká množství sójových potravin, byl spolu se sníženou úmrtností na tuto rakovinu pouze pětinový oproti rakovině u žen na západě. Kromě toho, Číňané, kteří pravidelně jedli sójové boby a/nebo tofu měly pouze poloviční výskyt rakoviny žaludku, tlustého střeva, konečníku, prsu, prostaty a plic ve srovnání s těmi Číňany, kteří sójové produkty jedli výjimečně.
Snížení výskytu rakoviny prostaty bylo zkoumáno u havajských mužů japonského původu, kteří konzumovali podstatná množství tofu. Také používání sójového mléka jednou denně bylo spojeno s 20% snížením rizika rakoviny prostaty u mužů adventistů v Kalifornii. Zatímco příjem sóji je spojen se snížením rizika rakoviny prsu, nejsilnější a nejtrvalejší efekt je spojen s příjmem v dětství. Vědci zjistili, že ochranný efekt je asi dvakrát větší, když je sója konzumována v dětství. Abychom se proti rakovině prsu ochránili co nejvíce, sója musí být konzumována v co nejdříve v životě. Klinické studie ukázaly, že sójové izoflavony nemají růst stimulující efekt na rakovinovou tkáň prsu, což ukázala biopsie a měření hustoty tkáně. Někteří si myslí, že příjem sóji je nějak spojen s šancí na přežití rakoviny prsu. Mezi ženami v Šanghajské studii o přežití rakoviny prsu se ukázalo, že sója má podstatný vliv na snížení rizika smrti a návrat rakoviny v průběhu období čtyř let. Celková úmrtnost se snížila o 29% a návrat rakoviny se snížil o 32% u těch s nejvyšším příjmem sójové bílkoviny ve srovnání s nejnižším příjmem. Určitě to jsou zarážející výsledky!
Problémy s plynatostí
Někteří lidé mají se sójou a některými sójovými produkty problémy kvůli nepříjemnostem spojeným s plynatostí způsobenou právě používáním sóji. Plyn je produkovaný díky rafinóze a jiným nestravitelným cukrům, které se nachází ve fazolích. Používání tofu a izolovaného sójového proteinu plynatost nezpůsobí, jelikož jsou cukry v průběhu zpracovávání bobů odstraněny. Produkty z fermentované sóji, miso a tempeh, také nezpůsobují plynatost, jelikož rovněž neobsahují tyto nestravitelné cukry. Navíc používání komerčního produktu Beano, který obsahuje enzym alfagalaktosidázu ke strávení rafinózových cukrů, by měla také eliminovat jakékoliv potíže s plynatostí.
Závěr
Výhody pro zdraví, které sója přináší, mají vliv při konzumaci 50-90g sójového proteinu denně alespoň čtyřikrát týdně. Toho můžete dosáhnout mnoha cestami. Tofu s opečenou zeleninou, sóju obsahující předkrmy, sójové maso, „sójové ořechy," sójové nápoje a sójová mouka přidaná do chleba nebo jiných pečených pokrmů. Se škálou sójových produktů, které jsou dnes k dispozici, máme možnost užívat si optimální zdraví a snížit riziko nemocí tím, že budeme moudře vybírat potraviny.
Winston J. Craig, Ph.D, R.D. pracuje na Oddělení wellness a výživy na Andrewsově universitě v Berrion Springs v Michiganu. Na Queensladnské universitě v Brisbanu v Austrálii získal doktorát z organické chemie na poli chemie terpenoidů a na universitě Loma Linda získal magisterský titul ve veřejném zdraví se specializací na výživu.
Přeloženo s laskavým souhlasem sanatoria Wilewood.