ZiskejZdravi.cz

Pravda o sóji - Winston J. Craig, PH.D., R.D.

Vysoce výživná a používaná v nekonečné řadě „náhražek". Sója je rozhodně poptávaná potravina! Takže, co bychom měli vědět?

Fakta na pozadí

Ve svých mnoha podobách byla sója po tisíce let bezpečně používána asijskou populací. Před mnoha lety začala být sója studována a ukázala se být skvělým zdrojem bílkovin a také různých vitamínů a minerálů. Nedávno se zjistilo, že je neobvykle bohatým zdrojem izoflavonů, což jsou fotochemikálie s unikátními zdraví podporujícími schopnostmi, které nás chrání před některými chronickými onemocněními. Jenže později se sója dostala pod těžkou kontrolu díky všem druhům informací kolujících na internetu. Nedávné „útoky" na sóju byly zaměřeny na problémy, jako je riziko rakoviny prsu, funkce štítné žlázy, vhodnost pro děti, mužská plodnost, poznávací funkce a riziko rakoviny. Takže jaká je „opravdová pravda", co se těchto problémů týče?

Je sója bezpečná pro štítnou žlázu?

Existuje drobný důkaz, který napovídá, že sójové potraviny negativně ovlivňují funkci štítné žlázy u mužů i žen se zdravými štítnými žlázami. Lidé se špatnou funkcí této žlázy by se měli ujistit, že mají dostatečný příjem jódu, když sóju jedí. Je to proto, že sója (a spousta jiných potravin) může mít na štítnou žlázu vliv. Mezi tyto potraviny se řadí zelí, ředkvičky, růžičková kapusta, kapusta, jáhly, broskve a jahody. Toto zhoršení hladiny jódu je u zdravých lidí mírné a jen těžko by požití těchto potravin narušilo rovnováhu natolik, aby způsobilo štítné žláze problémy. Abychom se ale drželi v bezpečné rovnováze, potřebujeme jód. Ten jednoduše přijmeme snědením mořských řas, chaluh nebo jodizované soli.

A co děti?

Je bezpečné, aby sóju jedly i děti? Je možný nějaký endokrinální (hormonální) vliv? Sójové sunary obsahují vysoké hladiny izoflavonů ( to jsou estrogenu podobné látky), většinou okolo 35-45 mg/l. Kojenci, kteří dostávají sójový sunar, mají často vyšší hladiny isoflavonů v krvi. Bylo vypočítáno, že každodenní vystavování kojenců isoflavonům v sójovém sunaru mělo asi desetkrát vyšší hormonální efekt vzhledem k tělesné váze než dávka, která běžně projevuje hormonální efekt u dospělých konzumujících sóju. Má to nějaké nepříznivé účinky?

Po šest desetiletí, byly na sóji založené sunary pro kojence konzumovány miliony miminek na celém světě. Růst těchto dětí byl normální a nevyskytly se žádné významné změny v načasování puberty ani v celkové plodnosti. Ukázalo se, že isoflavony mají malý efekt na estrogenové receptory u kojenců. Na druhou stranu brzké vystavení fytoestrogeny může poskytnout dlouhotrvající ochranu proti rakovině. Když byly izoflavonem genistinem krmeny krysy brzy po narození nebo těsně před pubertou, měly méně nádorů, když byly vystaveny karcinogenům později v životě. Zajímavé!

O plodnosti

Ve výzkumu financovaném Národním institutem zdraví, který byl prováděn na lidech a primátech, se ukázalo, že vystavení kontrolovaným množstvím izoflavonů nemělo efekt na kvantitu, kvalitu ani úmrtnost spermií. Také mnoho generací asiatů pravidelně konzumuje sóju, aniž by se zhoršovala plodnost.



Sója a mysl

V Honolulském programu srdce, se u japonsko-amerických mužů, kteří pravidelně ve středním věku konzumovali tofu, ukázaly známky většího mentálního zhoršení, než u mužů, kteří tofu jedli nepravidelně. Jenže jiné studie vztah mezi konzumací tofu a poklesem poznávacích funkcí nepotvrdily. Ve skutečnosti nedávnější klinické pokusy ukázaly, že sójové izoflavony mohou ve skutečnosti zlepšit poznávací funkce u mužů i žen.

Sója snižuje riziko chronických nemocí

Výzkum ukázal, že asijská populace, která pravidelně používala tofu, měla o polovinu menší výskyt rakoviny oproti podobným komunitám, které sójové produkty nepoužívaly. Výsledky výzkumných dokumentů ukazují, že pravidelná konzumace sóji je spojená se sníženým rizikem rakoviny prsu a prostaty, kardiovaskulárních chorob a osteoporózy. To by se dalo (částečně) vysvětlit faktem, že sója obsahuje kromě izoflavonů také hodnotné množství fytosterolů, omega-3 mastných kyselin a rozpustné vlákniny! Kromě toho, rozpustná vláknina v sóji (a obecně v luštěninách) pomáhá držet glykemický index na nízké úrovni, čímž upravuje celkovou hladinu krevního cukru.

Izoflavony v sóji také snižují hladiny krevního tuku (cholesterolu) a zlepšují pružnost tepen. Nedávná analýza výzkumných poznatků ukazuje, že když je sójový protein zakomponován do pečeného produktu, sníží se krevní cholesterol o 2%, kdežto pokud je sójový protein konzumován v tekuté formě nebo jako jogurt, redukce cholesterolu je asi 5% nebo více.

Sója a rakovina

Příjem sójových bobů se doporučuje jako faktor, který přispěl ke snížení výskytu rakoviny prsu a prostaty u japonských mužů a žen. Výskyt rakoviny prsu u asijských žen, které jedly velká množství sójových potravin, byl spolu se sníženou úmrtností na tuto rakovinu pouze pětinový oproti rakovině u žen na západě. Kromě toho, Číňané, kteří pravidelně jedli sójové boby a/nebo tofu měly pouze poloviční výskyt rakoviny žaludku, tlustého střeva, konečníku, prsu, prostaty a plic ve srovnání s těmi Číňany, kteří sójové produkty jedli výjimečně.

Snížení výskytu rakoviny prostaty bylo zkoumáno u havajských mužů japonského původu, kteří konzumovali podstatná množství tofu. Také používání sójového mléka jednou denně bylo spojeno s 20% snížením rizika rakoviny prostaty u mužů adventistů v Kalifornii. Zatímco příjem sóji je spojen se snížením rizika rakoviny prsu, nejsilnější a nejtrvalejší efekt je spojen s příjmem v dětství. Vědci zjistili, že ochranný efekt je asi dvakrát větší, když je sója konzumována v dětství. Abychom se proti rakovině prsu ochránili co nejvíce, sója musí být konzumována v co nejdříve v životě. Klinické studie ukázaly, že sójové izoflavony nemají růst stimulující efekt na rakovinovou tkáň prsu, což ukázala biopsie a měření hustoty tkáně. Někteří si myslí, že příjem sóji je nějak spojen s šancí na přežití rakoviny prsu. Mezi ženami v Šanghajské studii o přežití rakoviny prsu se ukázalo, že sója má podstatný vliv na snížení rizika smrti a návrat rakoviny v průběhu období čtyř let. Celková úmrtnost se snížila o 29% a návrat rakoviny se snížil o 32% u těch s nejvyšším příjmem sójové bílkoviny ve srovnání s nejnižším příjmem. Určitě to jsou zarážející výsledky!

Problémy s plynatostí

Někteří lidé mají se sójou a některými sójovými produkty problémy kvůli nepříjemnostem spojeným s plynatostí způsobenou právě používáním sóji. Plyn je produkovaný díky rafinóze a jiným nestravitelným cukrům, které se nachází ve fazolích. Používání tofu a izolovaného sójového proteinu plynatost nezpůsobí, jelikož jsou cukry v průběhu zpracovávání bobů odstraněny. Produkty z fermentované sóji, miso a tempeh, také nezpůsobují plynatost, jelikož rovněž neobsahují tyto nestravitelné cukry. Navíc používání komerčního produktu Beano, který obsahuje enzym alfagalaktosidázu ke strávení rafinózových cukrů, by měla také eliminovat jakékoliv potíže s plynatostí.

Závěr

Výhody pro zdraví, které sója přináší, mají vliv při konzumaci 50-90g sójového proteinu denně alespoň čtyřikrát týdně. Toho můžete dosáhnout mnoha cestami. Tofu s opečenou zeleninou, sóju obsahující předkrmy, sójové maso, „sójové ořechy," sójové nápoje a sójová mouka přidaná do chleba nebo jiných pečených pokrmů. Se škálou sójových produktů, které jsou dnes k dispozici, máme možnost užívat si optimální zdraví a snížit riziko nemocí tím, že budeme moudře vybírat potraviny.

Winston J. Craig, Ph.D, R.D. pracuje na Oddělení wellness a výživy na Andrewsově universitě v Berrion Springs v Michiganu. Na Queensladnské universitě v Brisbanu v Austrálii získal doktorát z organické chemie na poli chemie terpenoidů a na universitě Loma Linda získal magisterský titul ve veřejném zdraví se specializací na výživu.

Přeloženo s laskavým souhlasem sanatoria Wilewood.

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo