Na začátku tohoto roku, hlavní aktivista ohledně životního prostředí šokoval mnoho lidí po celém světě, sledující internet, když přiznal: „Naprosto jsem se mýlil, když jsem byl proti geneticky modifikovaným potravinám." Jak se do povědomí konzumentů po celém světe dostává rozmach GMO a chtějí čím dál více vědět, co je v jejich jídle, toto neočekávané prohlášení rozdmýchalo otázku, „Jak smysluplné je znepokojení ohledně otázky GMO?"
Můžeme se opravdu vyhnout GMO?
Jelikož většina jídla, které v USA jíme, je už geneticky upravovaná a 160 milionů hektarů geneticky upravených potravin je už vysazeno, vypadá to, že se jen těžko můžeme GMO vyhnout úplně.
Zatímco jsme byli v nevědomosti, zemědělský průmysl vyvinul procesy, které se používají k množení rostlin a domestikaci. Po mnoho desetiletí byl genetický materiál v potravinách modifikován, aby se stal moderními potravinami. Pšenice, kukuřice, (brokolice, růžičková kapusta atd.), rýže a fazole, to vše už podstoupilo velmi významnou genetickou modifikaci. (Fascinující zprávu najdete v článku novin New York Times od SEAN B. CARROLL publikovaném 24. Května 2010.)
Tedy, už jsme začali přijímat geneticky modifikované potraviny změněné od „konvenčních" pěstovacích praktik (jako je radiace, mutageneze, chemická mutageneze a somaklonální variace). Při výrobě za pomoci široce přejímaných a přijímaných procesů zpracovávání „potravin" jsou využívány geneticky modifikované enzymy; například chléb, víno, sýr a pivo. Od roku 1930 do 2007 bylo vypuštěno více než 2540 mutagenních rostlinných druhů. Moderní biotechnologie se ale speciálně zaměřuje na geny nerostlinných druhů, aby je vložili do rostlin.
Zatímco se probouzíme do neadekvátního testování GM potravin, musíme si také v některých případech uvědomit výhody. Pro příklad, preferovali byste léčení na inzulinu závislého diabetu injekcemi ze zvířecího inzulinu nebo injekcemi z geneticky upraveného lidského inzulinu? Ten druhý se zdá být lepším. Přestože moderní genetické inženýrství má své výhody, měli bychom nadále pokračovat se zaměřením na zvýšenou opatrnost.
Kritické zvážení
Biologický život je neskutečně komplexní a obrovská rozmanitost potencionálních reakci mezi geny, a geny a produkty nás dostává do situace, kdy je prakticky nemožné, abychom momentálně byli schopni předpovědět úplný vliv na organismus při byť jen jedné genetické modifikaci. Manipulace jednoho nebo dvou genů neovlivní pouze jeden nebo dva sledované cíle, ale může spustit řetězec mnoha změn v modifikované buňce, který může být celé roky nerozpoznán. Toto by mohlo ovlivnit jiné organismy a jejich ekologickou vyváženost způsobem, který nám zabrání opravit nebo dokonce jen vystopovat tyto vlivy zpět do originálního stavu. Teď, protože se genetické mutace používají už po desetiletí, je těžké říct, jaké jsou doopravdy zdravotní efekty nebo jiné důsledky, jelikož „každý" už pravděpodobně GM potraviny jí.
Společnost je důležitou křižovatkou. Čelíme kritickým rozhodnutím na úrovni jednotlivců i kolektivu, která budou mít své následky. Některé z těchto rozhodnutí, jakmile budou učiněny, vyprovokují řadu událostí, které vyloučí možnost opravy. Vlivy technologií, starých i nových, mohou být nezvratné, jelikož „kostky už jsou vrženy". Vliv našich individuálních voleb může vypadat omezený, ale všechny se na sebe skládají; a naše kolektivní rozhodnutí ovlivní naši planetu. Jsme zodpovědní za péči a udržování naší planety a musíme to dělat čestně. Potřebujeme promyšlené a přesné informace, abychom tyto otázky chápali, moudrost, abychom je analyzovali a odvahu, abychom se k tomu mohli nějak postavit a s klidným svědomím si stáli za svým názorem. Selhání při pátrání v těchto tématech a následné chybné chování na základě toho, může být dlouhodobě škodlivé pro současné a budoucí generace.
Lepší než kdy předtím
Pokud jsou některé zprávy, které alarmovaly vědce věrohodné, momentálně neexistuje žádný možný způsob, jak zvrátit účinky, které už genetické inženýrství a modifikace napáchali na přirozeném stavu věcí. Naše tvořivé pokusy vylepšit věci, ve velké míře selhaly v produkci dlouhotrvajícího široce rozšířeného zlepšení v ekosystému. Jelikož se nesmíme přestat snažit o to, aby se svět stal lepším místem, úkol je obrovský... ale musíme to zkoušet! Stále je na horizontu naděje. Už brzy bude naší stravou jídlo vyrobené samotným Stvořitelem, výborné a dokonalé ovoce ze Stromu Života. Budeme žít v „Edenské" nádheře - bez nemocí nebo smrti - navždy! Do té doby, když se na ten velký den připravujeme, dělejme moudrá, dobře informovaná rozhodnutí!
ŘETĚZEC GMO
- Deriváty v jiných potravinách - pro lidi (nepřímo)
Potencionálně problematické spojení mezi GM potravinami a lidským zdravím vede k vystřízlivění. Pojďme se jen podívat na jeden příklad GM: kukuřice.
Kukuřici jíme přímo a nebo jako produkt v mnoha jiných potravinách a produktech osobní péče.
Jsou tyto produkty nějak potencionálně „poskvrněné", protože ta kukuřice v nich je GM? Co víc, pokud se vyhneme přímo GM kukuřici, měli bychom se vyhýbat také produktům, které by GM kukuřici mohly obsahovat? Je to možné?
Kukuřice se také používá ke krmení zvířat, jejichž maso, mléko a další produkty končí na talířích mnoha lidí. Pokud má GM kukuřici vliv na zvířata a mi potom sníme tyto živočišné produkty, jsme nepřímo vystaveni riziku?
Kukuřici jsme použili jako příklad, ale co když se do potravního řetězce lidí dostane několik GM potravin?
Pravděpodobně se všechny odpovědi na tyto otázky nikdy nedovíme, ale když se staneme více informovanými, můžeme činit moudřejší rozhodnutí ohledně našeho jídelníčku a sdílet to, co jsme se naučili s ostatními, aby mohly také dělat inteligentní a informovaná rozhodnutí ve své cestě za optimálním zdravím.
Přeloženo s laskavým souhlasem sanatoria Wilewood