ZiskejZdravi.cz

Rychlá fakta - Domácí džusování - odšťavňovače

Odšťavňovač, který si koupíte na domácí použití může udělat rozdíl. Džusování ovoce a zeleniny produkuje dvě věci: džus a dřeň. Džus se může vypít nebo zmrazit na později a dřeň můžete využít v mnoha receptech, abyste do svého jídelníčku navrátili nějakou tu „ztracenou" vlákninu.

 

Tady jsou některé typy odšťavňovačů: centrifugové - odstředivé, lisovací -žvýkací a roztírací.

Centrifugové odstředivé odšťavňovače drtí a tlačí na potravinu ve vysoké rychlosti a tím oddělí tekutinu od dřeně. Některé centrifugové odšťavňovače dovolují oddělit dřeň pro další použití. Tento proces je oblíbený u nejlevnějších odšťavňovačů, ale je většinou méně účinný, než jiné metody a generuje mnoho tepla, což může ovlivnit některé látky v džusu citlivé na teplo.

Lisovací - žvýkací odšťavňovače mají součástky, které se chovají, jako když zuby žvýkají potravinu a tím vyloučí džus. Tato metoda je efektivnější, než centrifugová a produkuje méně tepla. Tyto odšťavňovače mají střední cenu a suchá dřeň může být využita později.

Roztírací odšťavňovače jsou nejefektivnější a nejdražší možností. Potravina je rozsekána a potom se z ní vymačká více šťávy a tím může být v tekutině více nutrientů.

Někteří lidé preferuují mixování, kde je džus i dřeň dohromady. Při mixování je produkt podobný, jako byste jej jedli v předchozím stavu, jen je rozmělněný na menší částečky. Konečný produkt je spíše jako smoothie, než džus.

Jaký je nejlepší? Záleží to na vašich konkrétních cílech užití, rozpočtu a chuti.

Přeloženo s laskavým souhlasem sanatoria Wilewood



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo