ZiskejZdravi.cz

Selen

Selen je obsažen ve vejcích, obilných klíčcích, brokolici, rajčatech, fazolích a celozrnném pečivu. Selen spolupracuje se zinkem a má vliv na srdeční nemoci. Zabraňuje také tvoření lupů.

Selen (řecky „selene", tj. měsíc) je prvek podobný síře, využívá se pro elektroniku (usměrňovače, fotoelektrické články).

  • je antioxidační prvek, v těle potírá volné radikály tj. agresivní molekuly s korozivním účinkem na buňky, které vyvolávají těžká onemocnění.
  • má schopnost potencovat účinek vitamínu E proti volným radikálům
  • odstraňuje poruchy vyvolané stářím (v kosmetice je součástí omlazovacích přípravků) - spolu se zinkem chrání proti nádorům, rakovině
  • spolu se zinkem má kladný vliv na srdeční nemoci
  • zpomaluje stárnutí
  • likviduje volné radikály snižuje návaly v době klimakteria
  • zabraňuje tvoření lupů
  • udržuje pružnost tkání

Zdroje selenu: vejce, obilné klíčky, brokolice, rajče, žlutá cibule, fazole, obilné slupky (celozrnné pečivo).

Denní potřeba: 25-100 mikrogramů (nejlépe spolu s vitamínem E)



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo