Dospěláci nejsou o nic pozadu... A pak přemýšlíme, proč jsou dospělí i děti nesoustředění, hyperaktivní, nervózní, agresivní, v depresích. Je potřeba se zamyslet nad tím, jaké účinky tyto sladkosti na naše tělo mají a uvědomit si, že tyto reakce organismu mohou být jen voláním o pomoc, protože naše tělo už prostě takovou míru cukru a s tím spojených dalších nezdravých látek a nezdravého stravování nezvládá. Zkrátka jsou to poživatiny, které by neměly do žaludku vůbec přicházet.
Je zajímavé, že dnes rozšířené kakao a z něho vyráběná čokoláda mají podobný účinek jako zrnková káva a černý čaj. Kakao obsahuje kromě kofeinu i teobromin. Ten má ještě horší účinky než kofein. Kakao se používá ještě do mnoha jiných potravin, než jen do čokolády a všech bychom se měli vyvarovat. Dnes je velmi rozšířená také cola pravá a z ní vyrobené nápoje, hlavně Coca-cola apod. Obsahují také kofein a teobromin. Účinku a vlivu teobrominu a kofeinu v čokoládě a nápojích se více věnujeme v kapitole o závislostech.
Pojídáním pamlsků snižujeme odolnost těla, zatěžujeme žaludek a celé trávící ústrojí a naše mysl přestane být jasná. Tak také toto mlsání zanechává stopy na našem nervovém systému a tím i našem charakteru a povahových vlastnostech. Nad tím je důležité se zamyslet. Bonbóny, žvýkačky i zmrzliny mají vliv dokonce na vznik žaludečních vředů. Způsobují také bolesti hlavy. V neposlední řadě se často konzumují mezi jídlem a tím dovršují svůj nedobrý účinek na náš organismus. Pojídání sladkostí zvyšuje hladinu cukru v krvi a tím se snižuje pocit hladu. Člověk pak nemá chuť k hodnotnému jídlu.
Je potřeba zhodnotit i doma připravované různé buchty a koláče, protože přestože jsou „domácí", většina z nich také neodpovídá potřebám našeho zdraví. Důležité je nekombinovat dohromady cukr, vejce a mléko, protože tato kombinace příliš zatěžuje trávicí soustavu a není vhodná. Cukr nahradit medem, sušeným ovocem (datle, švestky..), případně používat v omezené míře cukr třtinový. Bílý rafinovaný cukr totiž vyplavuje z těla vápník a jiné důležité minerály, čímž vzniká v těle mimo jiné jejich nedostatek, a tím mnoho problémů právě od nesoustředěnosti přes nemoci. Také prášek do pečiva je naprosto nevhodný. Stačí si uvědomit, jak výborné je to čistidlo a pak si představit, jak může tento kypřící prášek dráždit naší žaludeční sliznici. Chcete-li tedy prospět svému zdraví a zdraví vašich nejbližších, je potřeba se v co největší míře vyhnout sladkostem, které jsou více méně morem dnešní moderní doby.