Živá výživa je zabezpečena převážně potravinami rostlinného původu. Ze živočišných se doporučuje výhradně mléko a med. Zastánci živé výživy hovoří o tom, že musí být strava zajištěna především těmi potravinami rostlinného původu. Ovšem proti tomuto pravidlu mluví naše návyky a především ten náš největší nepřítel a to je chuť. Nemůžeme už dnes vědecky zdůvodnit způsob nesprávné výživy, a příčina proč to obhajujeme je, že jsme na to zvyklí a že nám to chutná. Tato výživa je živá proto, že je v ní zachováno to, co skýtá živá příroda. Dostáváme ji přímo z ruky přírody. Pro ty kdo mají zahrádku je nejideálnější jíst plodiny, kterými nás Stvořitel tak bohatě obdařil, přímo z keře přímo do úst. To je vlastně základní princip zdravé výživy.
Vliv syrové stravy
Pro tyto důvody je syrová strava nesmírně důležitá. Poskytuje člověku větší energetický potenciál, větší vytrvalost, větší obranyschopnost proti nemocem a dokonce lékaři říkají, že způsobuje také dokonalou očistu krve, takže má vliv i na vzhled, čili na krásu, jak větší schopnost zamezení tvoření se žlučových, močových, ledvinových kaménků a také těch nešťastných výrustků na páteři, kterými dnes trpí značná část lidstva. Čím je člověk mladší, tak tím je jeho tělo na enzymy bohatší, stárnutím jich ubývá a proto je velice důležité, aby zvláště lidé v pokročilejším věku užívali hodně živé stravy. Zarážející je názor lékařů, kdy je většinou starším lidem doporučováno nejíst syrové ovoce, ale hodně kompotu, ne syrovou zeleninu, ale hodně upravovanou. To je vlastně veliké nedopatření. Podle posledních výzkumů právě se stoupajícím věkem člověk potřebuje daleko více syrové stravy.
Když bychom se tady podívali, jaká vzniká největší škoda z nedostatku enzymů, tak zajistíme, že je to znehodnocení výživných solí, jako je kalcium, fosfor, síra, železo, hořčík atd. Chemik vám sice řekne, že žádné výživné soli se vařením neničí, to je pravda, ale to co po uvaření zeleniny a dušení ovoce schází, to jsou právě ty fermenty, neboli enzymy a bez nich nemohou být výživné soli v tělesných buňkách správně přeměněny. A potom, jelikož jsou z větší částí znehodnoceny, tak místo aby nám prospívali, tak tvoří nebezpečné nánosy.
Zajímavostí je, že podle statistiky světové organizace pro zdraví je asi 172 nemocí, které vznikají následkem alchymie v naší kuchyni. To je bezpečně zjištěno. Zajímavé je, že ve výzkumných ústavech se zkoumají také účinky aditiv na pokusných zvířatech. Bylo zjištěno, že pokusná zvířata, která dostávají čistě vařenou stravu, kupříkladu při pokusech s myšmi, že myš sedí nehybně, ztrácí všechnu srst a je to jenom v důsledku toho, že je živena převážně vařenou stravou. Měli bychom si uvědomit, že ve skutečnosti ta původní strava, kterou Stvořitel člověku dal, je ta nejideálnější a že pokud je v našich možnostech, měli bychom se k ní opět vrátit.
Původní strava lidí
Všechny ty rady a naučení, mají svůj původ v knize knih - Bibli. Tato kniha obsahuje nejstarší a nejvzácnější zdravotní rady. Navíc jsou to zdravotní rady, které nikdy nemusely být opravovány, zatímco ti, kteří studují obor výživy, po mnoha výzkumech a opět nových poznatcích museli své názory doplňovat nebo opravovat. Lidstvu to trvalo několik tisíc let než přišlo k poznání, že ta nejideálnější strava je živá strava, živá výživa. A jsem velice vděčná, že tím se vlastně lidstvo vrací k tomu původnímu jídelníčku, který Stvořitel dal lidské rodině hned na počátku. „Řekl ještě Bůh: Aj dal jsem vám všelikou bylinu, vydávající símě, kteráž jest na tváří vší země, a všeliké stromoví. (na něm jest ovoce stromu), nesoucí símě, to bude vám za pokrm." (1.Mojžíšova 1,29 )
To co přišlo potom do jídelníčku lidské rodiny, je vlastně důsledek odklonění se od Božích rad, od Božího zákona a mohli bychom říci, že ta nezdravá výživa je vlastně dědictvím přestoupení Božích zákonů. Nemoc nepřichází nikdy sama o sobě a zajímavé je, že pokrokoví lékaři v oboru zdravé výživy říkají naprosto jednoznačně, že už je nejvyšší čas, abychom přestali hovořit, že nemoc na nás posílá Bůh, že nemoc je vlastně přestoupením jak fyzických, ale také i mravních zákonů. Když bychom se podívali blíže na nemoc, tak bychom to z lékařského hlediska museli posuzovat tak, že nemoc je vlastně snaha přírody osvobodit naši soustavu od stavu, který vznikl trvalým přestupováním přírodních zákonů. A to první co je potřeba je poznat příčinu nemoci, odstranit ji a pomoci přírodě v jejím úsilí, aby odstranila znečištění a obnovila správný stav tělesné soustavy
Dnešní psychosomatická medicína přichází k zajímavému závěru, který má opět základ v Bibli. Tito lékaři hovoří, že nestačí léčit ledviny, játra či žaludek, že nemůžeme léčit jednotlivé orgány člověka, ale že je třeba přistupovat k člověku jako celku, protože nemoc je vlastně projevem narušení celé lidské bytosti a lékaři hovoří, že je třeba brát člověka jako tělo, duši a ducha. Přesně o tom také hovoří apoštol Pavel v jedné ze svých epištol.
Text: Zpracováno podle přednášek Marie Vavříkové - Ziskejzdravi.cz