

Ohledně tuků a olejů ve stravě začíná být zmatek. Někdo říká, že je špatné jíst jakýkoliv tuk, je nevzhledné jej na sobě nosit ( to záleží na rozpoložení) a způsobuje předčasnou smrt bez rozdílu věku. Na druhou stranu, někteří nedají dopustit na stůl, který je každý den plný nasycených tuků, trans tuků a jiných nezdravých jídel. Uprostřed jsou ti, kteří jsou zmatení, popletení, naštvaní nebo prostě úplně lhostejní k celému tématu!
Většina lidí ve Spojených Státech nemá ve své stravě dostatek omega-3 a možná mají naopak příliš omega-6 esenciálních mastných kyselin a přímo přehánějí jejich konzumaci. Ve skutečnosti, současné poznatky napovídají, že nepříznivý účinek tabákového kouře, aktivní nebo pasivní, stejně jako znečištěné ovzduší, jdou obecně ruku v ruce s přehnaným příjmem omega.-6 mastných kyselin, což vede k zánětům a zánětlivým zdravotním stavům. Zdrojem omega-6 mastných kyselin ve stravě jsou: drůbež, vejce, cereálie, pšenice, celozrnné chleby a většina rostlinných olejů.
Mějte na mysli, že esenciální mastné kyseliny jsou esenciálními ve smyslu naprosté nezbytnosti a tento pojem by neměl být zaměňován s esenciálními oleji, které jsou „esenciální" jen v tom smyslu, že je to koncentrovaná esence.
Pod čarou
Zatímco toho o moc víc o tucích a typech tuků nevíme, daří se nám dostat se k důležitým závěrům: Přebytek i nedostatek tuku ve stravě může být problematický. Pokud konzumujeme příliš mnoho nebo příliš málo jakýchkoliv nezbytných potravin nebo ingrediencí, řítíme se přímo do rizika podvýživy. Pití příliš mnoho nebo příliš málo vody - nápoje od Boha - může být škodlivé. Když si vybíráte jídlo, zvažujte zároveň kvantitu i kvalitu; jestli je zpracované, čtěte štítky, abyste zjistili, jestli porce tohoto jídla zapadá nebo nezapadá do vašeho stravování. Omezte nasycené tuky s dlouhými řetězci a vyhněte se trans mastným kyselinám. Dokonce i u dobrých tuků, střídmost je klíčem!
tučná fakta
Pro optimalizaci zdraví je třeba dělat více, než jen počítat gramy tuku.
Jsou dva tuky, které bychom měli omezit:
Nasycené tuky s dlouhými řetězci: najdeme je v masech, másle, smetaně nebo zmrzlině a v dalších jídlech s živočišným tukem.
Trans tuky, tuky vyrobené člověkem, které najdeme v některých margarínech a nebo balených tepelně upravovaných jídlech.
O dva tuky máme usilovat
Linolová kyselina a Alfa-Linolová kyselina
Jsou dva dobré zdroje rostlinných tuků:
Semínka a ořechy (včetně kokosového)
A dva tučné druhy ovoce:
Olivy a avokádo
Vytváříme si 2 důležité tuky:
DHA a EPA z esenciálního tuku - alfa-linolové kyseliny
Jedoduché cesty, jak se vyhnout „špatným" tukům:
Dodržujte rostlinný stravovací režim: Jezte dietní proteinová jídla jako jsou luštěniny - například cizrnu a černé fazole - celozrnné potraviny, ořechy, semena, ovoce a zeleninu; a když už musí být maso, mělo by být dietní a mléčné výrobky nízkotučné nebo odstředěné (z ověřených zdrojů).
Vybírejte si celistvé potraviny nebo potraviny, které si vyrobíte doma. Vyhýbejte se pokud možno baleným jídlům. Pokud na přípravu jídel používáte olej, použijte rostlinné zdravé oleje, jako je olivový a slunečnicový olej.
Přeloženo s laskavým souhlasem sanatoria Wilewood.