ZiskejZdravi.cz

Mléko či sojové nápoje?

Mléko je v současné době potravinou o které se vede hodně diskusí. Jedni si neumí svůj jídelníček bez mléka představit, jiní ho zavrhují.

Mléko bylo od nepaměti hodnotným zdrojem potravy a to jak nutričně důležitých proteinů (3,2%), mléčného cukru (4,4), tuků, vitamínů a minerálních látek. Podíváme-li se co nám k tomu říká Bible, přečteme si, že: „Nadto dostatek mléka kozího ku pokrmu tvému, ku pokrmu domu tvého... „ (Přísloví 27,27) Jestliže v nás Hospodin najde zalíbení, přivede nás do této země a dá nám ji - zemi, která oplývá mlékem a medem (4Mojžíšova 14,8)

Na druhou stranu je čestné si přiznat, že mléko dnes prodávané má ke zdravému a hodnotnému mléku velmi daleko. Zvířata trpí nemocemi a do mléka se dostávají zárodky zánětů, chemikálie ze špatné výživy zvířat, antibiotika a jiné léky. Možná bychom se divili, kdybychom viděli laboratorní rozbory. Samotné zpracování mléka homogenizace, což je mechanický proces přeměny struktury tukových kuliček v mléce, vede pravděpodobně k mnoha obtížím, což se v současné době zjišťuje. Homogenizace je podle studií Clifforda a kol. (1984) dávána do souvislosti s diabetem, nesnášenlivostí laktózy a alergií na mléko, ale také se zvýšeným výskytem kardiovaskulárních chorob. Nesnášenlivost laktózy postihuje asi 2% dospělých a 8% dětí do 3 let věku, což je stále narůstající počet obyvatel.

Pokud tedy patříte mezi ty, kteří mléko rádi využívají, je lepší, pokud je to možné sehnat si mléko z domácích či farmářských zdrojů a sterilizovat ho.

Kozí mléko má přednost před kravským, neboť je lehčeji stravitelné a má vyšší obsah železa. Velice příznivě působí na látkovou výměnu, a proto pomáhá při léčení různých ekzémů. U dětí nemocných ekzémem po vynechání všech výrobků z kravského mléka nastalo výrazné zlepšení nebo ekzém úplně zmizel. Kozí mléko má také protirakovinné účinky.

Kravské mléko je nejlepší užívat ve formě kysaných výrobků, smetanu k přípravě různých salátů a také teplých jídel. Užívejme raději smetanu než máslo. To používejme co nejméně (ovšem v žádném případě jej nenahrazovat margaríny). Máslo také není vhodné do teplých pokrmů a k smažení. Mléko je zdrojem hlavně bílkovin a tuků a v syrovém stavu i vápníku. Sterilizací se zničí případné zárodky nemocí. Sýry, především tavené, tvrdé a vyzrálé jsou těžko stravitelné a kyselinotvorné, ty je lepší vynechat. Pokud sýry tak čerstvé smetanové či tvaroh.

Velmi málo se ví o tom, že mléko s cukrem dohromady dráždí zažívací orgány a postihuje mozek. Rovněž způsobuje silné překyselení. Zvlášť nevhodná je kombinace mléka s vejci a cukrem. Na organismus má toto složení horší vliv než maso. Je zapotřebí si uvědomit, že mléko není nápoj, ale potravina v žaludku se z něj stává tvaroh, a proto nesmíme pít mléko při žízni, neboť by mohlo dojít k vážným žaludečním potížím. Mléko raději připíjejme k jídlu, aby do žaludku přicházelo už smícháno s potravou.

Sojová náhrada mléka

Nelze nezmínit v souvislosti s mlékem, že je v dnešní době již dostupná náhrada, a tou jsou sojové nápoje a jiné sojové produkty. Využití v kuchyni je v podstatě stejné a pokud si na ně zvyknete, zjistíte, že mají i výbornou chuť.

Sója je zajímavou výjimkou mezi luštěninami, protože na rozdíl od většiny ostatních luštěnin obsahuje vysoce kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny s mnohem vyváženějším zastoupením nezbytných aminokyselin. Obsahuje také značné množství nenasycených (zdravých) tuků a komplexní sacharidy, které se rovnoměrné uvolňují do krve a krom toho i přírodní fytolátky a vlákninu. Jak potvrzují studie osoby alergické na bílkoviny kravského mléka většinou nejsou citlivé na sóju. Při nákupu je potřeba ohlídat, aby byl nápoj kvalitní a obsahoval alespoň 3% sojové bílkoviny a 1% sojového tuku.

Z pera průkopnice Ellen Whiteové: Již v 19.století předpověděla, že mléko, ač je pro tělo přínosné, bude v určité době pro množství nemocí téměř nepoživatelné.

Bůh dal člověku s nezkaženou chutí dost dobrých věcí. Předložil mu zemské plodiny - bohatý výběr potravin, které jsou chutné a výživné. Náš dobrý nebeský Otec prohlásil, že z těch můžeme jíst bez omezení. Ovoce, obilí a zelenina, připravené prostě, bez koření a bez živočišného tuku, tvoří s mlékem či smetanou nejzdravější dietu. Dávají tělu výživu, sílu a duševní svěžest. To dráždivá strava nedokáže. - (CTBH 47) (1890) CH 114.115

Reforma stravy musí být postupná. Připravme lid na to, že přijde doba, kdy nebude radno jíst pokrmy z mléka, vajec a s máslem, poněvadž nemocí zvířat přibývá současně s růstem zločinnosti u lidí. V nedaleké budoucnosti bude celé živočišné stvoření úpět působením nemocí, jež jsou kletbou naší země. - 7T 135 (Viz 625.807)

Přijde doba, kdy nebude radno pít mléko. Jsou-li však krávy zdravé a mléko se dobře povaří, není nutno působit předčasně těžkosti. - Letter 39 1901



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo