ZiskejZdravi.cz

Vitamín C

Zdroje vitamínu C: čerstvé ovoce, zelenina a salát, zvláště šípek, černý rybíz, citrony, pomeranče, rakytník, paprika, mléko.

Nedostatek vitamínu C se projevuje: lidský organismus si nedovede sám vyprodukovat vitamin C, proto jeho nedostatečný příjem se projeví: nechuť k jídlu, slabost, tíže v nohou, náchylnost k infekcím, chudokrevnost, také vzrůst zaostává. Tím jsou vytvořeny známky skorbutu. Tato choroba se projevuje krvácením na všech možných místech, nápadné jsou měkké, zduřené dásně. Často se uvolňují zuby a vypadávají, sklon ke krvácení dásní již sám o sobě naznačuje nedostatek vitamínu C. Jarní únava, nechuť k jídlu, rychlá vyčerpanost, krvácivost, náklonnost k infekcím, obtíže zažívací, oběh krevní, bolení hlavy, chudokrevnost, zaostávání ve vzrůstu aj.

Užití vitamínu C ke zlepšení a vyléčení chorob: jeho použití je široké. Při slabosti, krvácivosti, upevnění zubů, zánět dásní, ke zvýšené odolnosti proti infekcím a otravám, působí příznivě při tuberkulóze, revmatismu, poruchách tvorby krve v kostní dřeni, při chorobách žaludku, střev a léčení ran. U dětí je důležitý při nedostatečné výstavbě kostí, při pomalém vývinu zubů. U černého kašle se podáváním velkých dávek vitamínu C zmírňuje kašel a doba jeho trvání se zkracuje. Při chirurgických zásazích podporuje vitamín C tvorbu kostí a chrupavek, hojí rychleji rány. Během celého těhotenství a doby kojení musí být dostatečný přísun vitaminu C. Při umělé výživě se musí dodávat formou ovocných šťáv. Při všech zánětech zubů, dásní, zubní váčky, extrakcích - důležitý je vitamín C.



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo