ZiskejZdravi.cz

Sodík

Sodík je nejvíce zastoupeným prvkem v našem těle. Denní potřeba sodíku je asi 1 g, jeho příjem je bezpečně zajištěn solí (NaCl) v potravě (denně 5-15 g) Vylučován je nejvíce močí, dále potem a stolicí.

  • podporuje metabolismus minerálů
  • udržuje vápník v krvi v rozpustném stavu
  • udržuje ve správné funkci zažívání uhlovodanů
  • je důležitý pro růst

Sodík je v buňkách stále „v konfliktu" s draslíkem, tj. je-li jednoho z nich nadbytek, dojde ke zdravotním potížím:

  • mnoho sodíku - zadržování vody v tkáních
  • mnoho draslíku - vylučování sodíku z organismu

Sodík spolu s mnoha minerály zhodnocuje slučováním jejich metabolický efekt

Za normálních okolností je malá pravděpodobnost nedostatku sodíku, ale běžně se užívá nejméně 7-násobek skutečné ideální potřeby (díky nadbytečné spotřebě soli).

Větší přísun sodíku je vhodný jedině:

  • v horku, při zvýšeném pocení (pocením dochází ke ztrátě sodíku a následné únavě, nevolnosti, zvracení až úpalu i při krátkodobém pobytu na slunci). Vypitím vody se stav spíše zhorší, pomůže voda osolená (i při příznacích úpalu).
  • pro dělníky v ocelárnách,... (horké provozy) - vhodné jsou minerálky s vyšším obsahem sodíku nebo osolený nápoj
  • při nervovém vypětí (stresu) se zvýší potřeba sodíku
  • při nízkém tlaku např. u vegetariánů pomůže 1-2 týdny více solit. Ranní únavě až závratím je možné předejít jedením jídla, které lze přisolit (vajíčka,chléb s máslem) namísto obvyklé ranní obilné směsi nebo kaše.

Japonsko:

  • vysoký věk - výsledek zdravé výživy s dostatkem zeleniny
  • vysoká úmrtnost na mrtvici - výsledek hypertenze z nadměrného solení

Zkušenosti lékařů na západě:

  • Nasazením neslané diety týden před porodem dochází ke snížení porodních bolestí.
  • Některé bolesti hlavy jsou způsobeny přemírou soli, protože dochází ke zvýšení tlaku v lebeční dutině.
  • Nadbytkem soli se zvyšují revmatické bolesti.
  • U epilepsie dochází ke zlepšení při omezení soli.
  • Mořská sůl obsahuje více minerálů, chlorid draselný (obyčejná chlorid sodný.

Zdroje sodíku: květák, mrkev, špenát, hlávkový salát, vejce, sůl (i mořská).



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo