Dospělý člověk vážící 70 kg má v těle 1200 g vápníku, z toho 98% je obsaženo v kostech.
Vápník povzbuzuje nervovou a svalovou soustavu, činnost srdce, ovlivňuje srážlivost krve.
Vstřebávání vápníku pomáhá laktóza (mléčný cukr) a tuk. Cukr a sladkosti naopak brzdí vstřebávání vápníku. Z toho vyplývá, že při obezitě a snaze snížit tělesnou hmotnost je vhodnější vynechat z jídelníčku ostatní tuky, ale plnotučné mléko ne.
Vařené mléko tělu nedodá vápník. Proto je vhodné používat mléčné výrobky syrové, tj. syrové mléko (domácí), jogurty, kefíry, podmáslí.
Mléko není nápoj, ale pokrm. To znamená, že je připíjíme po doušcích k jídlu, které je třeba kousat (k pečivu). Po vypití mléka se totiž v žaludku utvoří hrudka „hrudka tvarohu", což je pro zažívání zbytečná zátěž. Při postupném užití mléka se vytvoří jemná emulze, která je jistě vhodnější, stravitelnější, žaludek má méně práce s jejím rozložením, než je tomu u „hrudky tvarohu".
Přebytku vápníku se tělo nezbavuje vyloučením, ale ukládá ho v dlouhých kostech.
Obsah vápníku v mg/100 g |
mléko |
125 mg |
jogurt |
180 mg |
tvaroh |
250 mg |
sýry |
300-600 mg |
nať petržele |
195 mg |
fazole |
137 mg |
kapusta |
115 mg |
špenát |
85 mg |
mák |
1400 mg |
pažitka |
325 mg |
lískové oříšky |
290 mg |
mandle |
254 mg |
sojové boby |
250 mg |
ovesné vločky |
56 mg |
černý chléb |
36 mg |
brambory |
30 mg |
Baldovská minerálka |
45 mg |
Salvator |
23 mg |
Karlovarský mlýnský pramen |
13 mg |
Denní potřeba: asi 800 mg, u těhotných a kojících žen o 20% více.
Nedostatek vápníku způsobuje:
- zubní kaz
- odvápnění kostí - přijímá-li tělo 2x více fosforu než vápníku, ztrácí schopnost vápník vstřebat; při předávkování vitamínem B je utlumena vzrušivost, nastupuje letargie . K obojímu může dojít, jíme-li příliš mnoho obilných klíčků a kvasnic, tj. potravin s vysokým obsahem fosforu a vitamínů skupiny B. Vhodnou kombinací jsou proto obilné klíčky s jogurtem, kefírem nebo podmáslím. Kostní prášek a vaječné skořápky nejsou vhodné, vstřebatelnost vápníku je u nich téměř nulová. Při nedostatku vápníku předepisuje lékař kalciové tablety.
- nervové napětí, nevrlost, nespavost, neschopnost uvolnit se, únavnost, těžké bolesti v zádech - z uvedeného vyplývá, že při nervových potížích a nespavosti často nepomohou tablety na spaní, ale např. 2 tablety Ca spolu s teplým mlékem užité večer před ulehnutím a úprava jídelníčku tak, aby se nedostatek vápníku doplnil.
- zvýšená dráždivost svalů, křeče v lýtkách a šlapkách i v jiných svalech, těžké zácpy. Také v tomto případě trvalou úlevu nepřinesou projímadla, ale úprava příjmu vápníku ve stravě.
- v pubertě prudkost až vzteklost
- bolestivá plynatost - pacient spolu s jídlem polyká vzduch, který se tělesnou teplotou roztahuje a působí plynatost. Později při nucení na říhání si postižený vezme zažívací sodu a stav se tím zhoršuje, protože soda zabraňuje vstřebání vápníku. Řešením je proto opět úprava příjmu vápníku ze stravy.
- migréna - v mezidobí (mezi jednotlivými záchvaty) se podává 3 tablety Ca a vitamín B6 ve formě potravin.
- bolestivý porod - po prvních stazích se podává 3 tablety Ca a opakuje se každou další hodinu.
- revmatické bolesti - při revmatismu a dně vápník tiší bolesti.