O co vlastně u železa jde? Opravdu je tento kov hodný svého postu? Pro upřesnění, železo hraje velkou roli ve zdraví těla. Z celosvětového hlediska je železo nejběžněji chybějící látkou. Odhadem asi 2 miliardy lidí trpí na anemii způsobenou nedostatkem železa. Ve Spojených Státech jsou nízké hodnoty železa nejběžnější příčinou anémie, což má vliv zhruba na 10% batolat, adolescentních dívek a žen v průběhu reproduktivního věku. V rozvojových zemích je třetím největším důvodem neschopnosti žen donosit děti.
Dobrým zdrojem železa jsou tmavě zelená listová zelenina a luštěniny. Tyto potraviny jsou jedny z těch, které obsahují největší obsah železa v poměru ke kalorické hodnotě. Například šálek vařené kapusty obsahuje 1,17mg železa na pouhých 36 kalorií. Šálek opečeného kuřete má více železa, 1,69mg, ale zhruba na více než 7x větší počet kalorií - 266. Oproti tomu šálek vařené čočky, která má obdobné množství kalorií (230 kalorií) obsahuje neuvěřitelných 6,59mg železa! Stojí za to poznamenat, že masné produkty jsou považovány za dobrý zdroj železa, ale výhoda bohatosti na železo nevyrovná jeho nevýhody (jako jsou kardiovaskulární choroby a rakovina), především v případě, kdy jsou k dispozici rostlinné alternativy.
Příklady zdravých potravin bohatých na železo:
Zelenina - špenát, hlávkové zelí, vojtěška, sladké brambory, brokolice, fazolové lusky, brukev, zelí, mangold
Ovoce - olivy, jahody, meloun, rozinky, datle, fíky, slívy
Obiloviny - otruby, pšeničné klíčky, oves, celozrnné produkty (chleby), kukuřičná mouka
Luštěniny - sója, čočka, tofu, hrášek
Ostatní - melasa, lilková a dýňová semena, sezam, oříšky, javorový sirup
Vstřebávání železa je neuvěřitelně komplikovaný proces, kde absorpci ovlivňuje několik faktorů. Železo v sójových bobech a výrobcích z nich se vstřebává dvakrát snadněji, než železo v zelenině. Jsou ještě další faktory ovlivňující tuto vstřebatelnost. Například, taková troška, jako je 75 mg vitamínu C dokáže zvýšit absorpci nehemového železa 3 až 4 krát. Na druhou stranu taniny v čaji a kávě snižují vstřebatelnost nehemového železa o 40-60%. Černý čaj, peprmint a kakao snižuje vstřebávání ještě více. Kyselina fytová, fotochemikálie předcházející rakovině, dokáže také snížit vstřebávání železa. Stejně tak i kyselina šťavelová přítomná v některých potravinách (sladké brambory, fíky, špenát, fazole) redukuje celkovou absorpci železa, ale můžete si být jistí, že vstřebávání nebrání! Abychom to shrnuli, experti naznačují, že z běžné stravy „všežravce" je vstřebáno asi 18% železa, zatímco z běžné rostlinné stravy je to 10%.
Závěr
Pokud vás „dvojbřitý železný meč" začíná znervózňovat, buďte klidní, protože lidské tělo je úžasným stvořením, které bylo vytvořeno nádherným a pečlivým způsobem. Schopnost těla absorbovat nehemové želo je značně zvýšeno u lidí s nižšími hladinami železa a naopak je sníženo, pokud jsou naše železné zásoby přeplněné. Následkem toho, když zvážíme veškeré tyto faktory, není překvapením, že - tam, kde je dostatek a různorodost stravy - vegetariáni nevykazují vyšší výskyt nedostatku železa než jejich nevegetariánští kamarádi.
David DeRose, MD je certifikovaným specialistou v interní i preventivní medicíně. Využívá své různorodé zkušenosti na fakultě Womar College a v programu NEWSTART ve Womaru. Žije rovněž ve Womaru se svojí ženou Soňou a jejich třemi dětmi.
Přeloženo s laskavým souhlasem sanatoria Wilewood