ZiskejZdravi.cz

Tolik doporučované bílkoviny?

Bílkoviny jsou stavebním materiálem našeho těla. Zdrojem jsou především luštěniny, ořechy, obiloviny, mléko, vejce a ze zeleniny nejvíce kapusta.

Velký důraz v naší stravě byl vždy kladen na bílkoviny a zvláště na bílkoviny živočišného původu. Ale dnes už lékařská praxe dospěla k závěru, že rostlinné bílkoviny jsou pro člověka výhodnější. Dřívější praxe byla, že člověk potřebuje na 1 kg živé váhy 1 g bílkovin. Ale poslední výzkumy dokázaly, že dostačující množství je 25 g bílkovin denně, protože naše tělo umí s bílkovinami velice dobře hospodařit. Stvořitel to tak zařídil, že tělo umí využít aminokyselin (tj. základních stavebních kamenů bílkovin) i při jejich resyntéze. Důležité také je, že naše tělo není schopno využít bílkovinu v tom stavu, jak ji přijímá, musí si ji nejdříve rozložit na jednotlivé aminokyseliny a z nich si buduje vlastní bílkovinu. Jejich nadbytečný příjem má za následek onemocnění jater, ledvin a překyselení organismu. Velice zatíženo je i naše srdce. Tělo není schopno ukládat bílkoviny do zásoby, proto si je musí přeměnit na glycidy, a posléze na tuky.



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo