ZiskejZdravi.cz

Pravidelné jídlo aneb jak funguje žaludek

Pravidelnost v jídle, to je to, co se v dnešní době téměř vytratilo. Určitě to znáte. Na snídani není moc času, možná lehká svačinka, oběd v rychlosti a večer to doháníme a přejídáme se. Náš žaludek trpí a pomalu se zakládá na trávicí a jiné obtíže. Možná vás to překvapí, ale při nepravidelném jídle se i naše povaha, vlivem vyplavovaných toxinů, stává prudkou, nervózní a se sklony k špatné náladě. Málo kdo z nás si dokáže uvědomit, jak velká škoda v našem těle se dokáže napáchat jen tím, že jíme nepravidelně.

Šťastná jsi, země, je-li tvým králem syn šlechticů a hodují-li tvá knížata v pravý čas kvůli posilnění a ne kvůli popíjení." (Kazatel 10,17)

Tuto základní radu jak správně jíst nacházíme v knize knih Bibli. Máme jíst, když je čas - to je základní pravidlo pro udržení zdraví. Porušování tohoto pravidla je základem pro vznik mnoha nemocí. Přestože často slýcháte, že je dobré jíst 5x denně a menší porce, opak je pravdou. Jak potvrzují dnes již vědecké studie, například v IKEMU Praha, ideální je jíst 2x, maximálně 3x denně, protože potrava zůstává v žaludku přibližně 4-5 hodin.

Je dobré porozumět tomu, jak funguje náš žaludek.

Základem dobrého trávení je důkladné rozžvýkání potravy, jinak nemůže dojít ke trávení glycidů. Ty se štěpí již v ústech enzymem ptyalinem. Čím lépe potravu prožvýkáme, tím menší množství ji potřebujeme.

Po rozžvýkání přichází potrava do žaludku. Tam nastává 15 - 20 minut klidu, aby potrava mohla být prosycena trávicími šťávami. Teprve potom nastávají stahy žaludku (peristaltika), aby se potrava dobře s trávicími šťávami promísila. To trvá asi 30 minut. Vlastní trávení tedy začíná asi za 3/4 hodiny po polknutí posledního sousta. Pak se otevře svěrač žaludku a vypustí malou část natráveniny do dvanácterníku. Tam se obsah promíchá se žlučí a se šťávami pankreatu (slinivky břišní). Po promíchání pokračuje natrávenina do tenkého střeva. Zde se pak přes klky živiny vstřebávají do krevního oběhu. Tento proces se stále opakuje, žaludek se po troškách vyprazdňuje.

Po vyprázdnění asi 1/2 až 3/4 žaludku člověk cítí uvolnění - považuje to za hlad. Pokud se přidá do zcela nevytráveného žaludku nové jídlo, proces se okamžitě zastaví, a po snědení posledního sousta nové potravy se začne opakovat vše od začátku - 1/4 hod. doba klidu, 1/2 hod. míchání, atd. Stará natrávená potrava z prvního jídla, která v žaludku zbyla, tam kvasí a zahnívá, vznikají toxiny, které pak zaplavují organismus. Tím vzniká základ pro mnohé nemoci - revmatismus, alergie, ekzémy, nervozitu, prudkost, apod....

Každé jídlo tedy musíme nechat důkladně strávit - alespoň 4 - 5 hodin. Během této doby bychom neměli jíst vůbec nic, ani ovoce nebo oříšky.

„Chceme-li přispět k obnovení svého zdraví, musíme se přimět k tomu, abychom jedli pomalu a ne příliš mnoho druhů jídla najednou. Toto naučení se musí často připomínat. Podává-li se několik chodů současně, není to v souladu se zásadami zdravotní reformy." CD 108 odst. 170

„Musíme žaludku věnovat velkou pozornost. Nesmí být v neustálé činnosti. Dejme tomuto zneužitému a utrápenému orgánu trochu pokoje, klidu a odpočinku. Zpracoval-li jedno jídlo, nevnucujme mu hned další práci, aniž má čas si odpočinout a než se vytvoří dostatek šťáv, potřebných k tomu. Mezi každým jídlem by mělo uplynout alespoň pět hodin. Nezapomeňme rovněž, že dvě jídla jsou výhodnější než tři." CD 173 odst. 267



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo