ZiskejZdravi.cz

Mangan

Náš organismus sice potřebuje manganu malé množství, ale přesto dlouhodobý nedostatek manganu v potravě vede především k problémům v cévním systému. Zvyšuje se  riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Mangan je důležitý i pro správný metabolismus cukrů apokud není dostatek vystavujete se nebezpečí onemocnění cukrovkou (diabetes mellitus). Doporučená denní dávka v potravě se pohybuje mezi 2-3 mg Mn denně.

  • nezbytný pro růst kostry (snáší-li slepice vejce s tenkou skořápkou, mají ve výživě nedostatek manganu)
  • ochranou proti cukrovce - diabetici mají v krvi nedostatek minerálů včetně manganu. Nedostatek manganu v mateřském mléce může vést k vytvoření dispozic k cukrovce.
  • ochranou buněčných membrán
    • podílí se na syntéze glykoproteinů v buňkách těla, tyto působí jako ochranný povlak buněk
    • kancerogenní buňky mají jiný povlak (tj. tělo má málo manganu)
    • slouží k syntéze interferonu tj. látky proti některým nádorům a retrovirům, způsobujícím degeneraci buněk

Dále mangan slouží k:

  • regulaci obranyschopnosti organismu
  • tvorbě glykoproteinů buněčných stěn
  • syntéze cukrů
  • podpoře správné činnosti slinivky
  • tvorbě interferonu
  • růstu kostry

Nejvíce je mangan soustředěn v srdci a aortě.

Vitamín B1 dosahuje vyváženosti při dostatku manganu.

Denní potřeba: 2-9 mg.

Zdroje manganu: avokádo, obilné klíčky, integrální mouka, ovesné vločky, kaštany, hrášek, mandle, vojtěška, rýže, žitný chléb, olivy, špenát, kokos, řeřicha, zelné listy, čerstvé ořechy (ne žluklé).

Mangan je narušován:

  • nadbytkem vápníku a fosforu
  • užíváním streptomycinu


Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo