

Balené potraviny máme vyřešené. Štítky nám ukazují seznam obsažených látek a dávají nám návody na přípravu. Ve Spojených Státech existuje „štítkový lexikon", který definuje „nízký," "snížený," „vysoký" a „žádný" obsah. Některé výrazy mohou být zmatečné, pokud díky nim potraviny vypadají zdravé, ale nejsou. Pro příklad, jídlo „bez tuku" může být naládované nezdravým cukrem.
Zastav se a čti hned, když uvidíš:
Přírodní: Výrobek se štítkem „přírodní" nemusí podle Potravinové Asociace obsahovat umělé nebo modifikované ingredience, nicméně stále může obsahovat pesticidy, geneticky modifikované přísady, vysoko fruktózový kukuřičný sirup a může být silně zpracovaný, což úplně odporuje tomu, co většina konzumentů považuje za přírodní a nemělo by to být považováno za zdravou volbu potraviny.
Zdravý: „zdravý" produkt musí splňovat určitá kritéria, která omezují množství tuku, nasyceného tuku, cholesterolu a sodíku, a také naopak vyžaduje určitá minima vitamínů, minerálů nebo některých jiných prospěšných látek. Jenže stále může obsahovat velká množství cukru, umělých přísad nebo konzervantů, což už být zdravé vůbec nemusí.
Obsahuje celozrnné obiloviny: Mnoho produktů se tváří být zdravým zdrojem celozrnných obilovin a přitom je bílá rafinovaná mouka první ingrediencí. Potravinová Asociace nedefinuje, jaké procento obilovin musí být celozrnných, aby mohl výrobce použít tento výraz, takže se ujistěte, že slovo „celozrnné" nebo „celozrnná mouka" je v seznamu mezi prvními ingrediencemi.
Zcestné obrázky na baleních a nápisy „vyrobeno z opravdového ovoce": To, že je má balení na štítku obrázek ovoce, ještě neznamená, že ovoce obsahuje. Jelikož není žádný zákon určující, kolik opravdového ovoce musí být v potravině obsaženo, aby mohlo být použito toto tvrzení, cukrová dobrota může obsahovat pouze jeden hrozen nebo jednu kapku pomerančové šťávy, aby to bylo v pořádku. Podívejte se na seznam ingrediencí. Pokud je mezi prvními ingrediencemi vysoko fruktózový kukuřičný sirup a/nebo cukr, pak víte, že obsah „opravdového" ovoce, pravděpodobně nebude nijak významný.
„Bez tuku": Štítky „bez tuku" vás často můžou lákat k uvěření, že vybíráte zdravější potravinu, ale zkontrolujte štítek nutričních faktů, abyste zjistili přesné počty kalorií a gramů tuku na porci.
„Žádné trans tuky": Experti doporučují, aby se lidé vyhýbali trans tukům, které se tvoří při ztužování olejů, když se potravina zpracovává. Ale tvrzení o nulovém obsahu trans tuků může být falešné. Pokud se mezi ingrediencemi objeví slovo „částečně ztužený/hydrogenovaný", pak potravina s největší pravděpodobností trans tuky OBSAHUJE.
UŽITEČNÝ TIP: Když se díváte na potravinové štítky, pamatujte na to, že ingredience jsou vypsány v sestupném pořadí podle množství. První vypsané ingredience je tam nejvíce a poslední je tam nejméně. Takže pokud vidíte vitamíny nebo jiné přírodní látky vypsány až po soli, pravděpodobně jich v produktu není mnoho.
Přeloženo s laskavým souhlasem sanatoria Wilewood