ZiskejZdravi.cz

Jak číst potravinové štítky

Balené potraviny máme vyřešené. Štítky nám ukazují seznam obsažených látek a dávají nám návody na přípravu. Ve Spojených Státech existuje „štítkový lexikon", který definuje „nízký," "snížený," „vysoký" a „žádný" obsah. Některé výrazy mohou být zmatečné, pokud díky nim potraviny vypadají zdravé, ale nejsou. Pro příklad, jídlo „bez tuku" může být naládované nezdravým cukrem.

Nezbytnou částí jakéhokoliv potravinového štítku je SEZNAM INGREDIENCÍ. Americké regulace požadují, aby na seznamech ingrediencí byly všechny regulované složky vypsány v sestupném pořadí podle jejich váhy. Koření, umělá barviva a příchutě často patří mezi ně.

Co více, Státy vyžadují takzvaná „NUTRIČNÍ FAKTA", štítky, které identifikují chemickou klasifikaci výživových složek, váhu nebo velikost potraviny a jiné předepsané nutriční informace o produktu.

Na štítcích NUTRIČNÍCH FAKTŮ je pět bodů:

1 Velikost: obsahuje doporučenou velikost porce jídla podle váhy/objemu nebo počtu kousků. Druhý řádek ukazuje počet porcí v balení nebo pytlíku. Lidé, kteří si zakládají na zdraví, tyto hodnoty pečlivě zkoumají.

2 Kalorie: obsahuje množství kalorií při dodržení správné porce a kalorie z tuku.

3 Makronutrienty: (tuky, cholesterol, sacharidy, bílkoviny a sodík): obsahuje množství na váhu a denní doporučené procentuální množství při stravovacím režimu o 2000 kaloriích denně. Je rozdělen do podsekcí pro:

Celkový tuk (nasycený tuk, mononenasycené a někdy polynenasycené tuky), trans tuky (které vedou k zvyšování hladiny cholesterolu, což má své následky. Jídla s nápisy jako „částečně ztužený tuk" obsahují trans tuky) a cholesterol (měřen v miligramech, můžete nalézt v živočišných produktech, v rostlinných ne), je považován za rizikový faktor pro onemocnění srdce.

Celkové množství sacharidů vypsané v gramech na porci, obsahuje: cukry a vlákninu: necukrové sacharidy mohou být vypočítány odečtením cukrů z celkového množství.

Vláknina (v gramech) je množství nestravitelné hmoty z rostlinných potravin, jako je ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, oves, ořechy a semena. Ukázalo se, že potraviny bohaté na vlákninu (5 gramů nebo více v jedné porci) jsou prospěšné pro kontrolu váhy, cukrovku, vysoký cholesterol a některé formy rakoviny.

Bílkoviny (v gramech na porci): Bílkoviny z živočišných zdrojů a také ořechy, fazole, obiloviny a některá zelenina, které obsahují aminokyseliny. Potřeba bílkovin závisí na výšce, váze, věku, míře fyzické aktivity a zdravotním stavu.

Sodík (v miligramech na porci): hlavní minerál, který většina lidí jednoduše nazývá „solí", pomáhá regulovat krevní tlak a množství vody v těle. Výzkumy ukazují, že přehnaný, ale i příliš malý příjem může být spojen s vysokým krevním tlakem. Jedna čajová lžička stolní soli má asi 2000 miligramů sodíku.

Zdroje sodíku ve výživě

77% Zpracovaná jídla a jídla v restauracích

12% Přirozeně se vyskytující

6% Jedení mezi jídly

5% Domácí vaření

5 Mikronutrienty: obsahuje informace o množství VITAMÍNŮ A MINERÁLŮ (vypsáno v procentech). Cílem vyváženého stravování je zkonzumovat denně 100% každé z těchto látek, abyste předcházeli nepříjemnostem spojeným s nedostatkem.

5 poznámka pod čarou: sekce, kde jsou dále vysvětleny některé další informace k dříve zmíněným.

Procenta denního příjmu: ukazuje množství každého z předešlých látek potřebných denně ve výživových režimech o 2000 a 2500 kaloriích. Je to procentuální množství každé látky, doporučené pro každodenní splnění potřeb průměrného člověka a je měřeno v gramech nebo miligramech. Procenta denního příjmu jsou vypsány v horní polovině potravinového štítku a jsou založeny na doporučeních pro výživu o 2000 kaloriích. Pět procent nebo méně z denního příjmu je považováno za malé množství; 20% nebo více se považuje za vysoké množství.

Ve Státech, Potravinová Asociace podporuje strávníky ke zkoumání nutričních informací u potravin servírovaných v samoobsluhách nebo fast-foodech, jelikož právě tam Američané dnes sní skoro polovinu svých jídel.

Potravinové štítky dávají konzumentovi informace pro porovnání jednoho produktu s druhým, aby si tím pomohl při nakupování a rozhodnutích pro své zdraví. Po učinění rozhodnutí, co chce jíst, další věc je, si naučit zvyk čtení štítků. Tento zvyk vás může učinit zdravějšími.



Zastav se a čti hned, když uvidíš:

Přírodní: Výrobek se štítkem „přírodní" nemusí podle Potravinové Asociace obsahovat umělé nebo modifikované ingredience, nicméně stále může obsahovat pesticidy, geneticky modifikované přísady, vysoko fruktózový kukuřičný sirup a může být silně zpracovaný, což úplně odporuje tomu, co většina konzumentů považuje za přírodní a nemělo by to být považováno za zdravou volbu potraviny.

Zdravý: „zdravý" produkt musí splňovat určitá kritéria, která omezují množství tuku, nasyceného tuku, cholesterolu a sodíku, a také naopak vyžaduje určitá minima vitamínů, minerálů nebo některých jiných prospěšných látek. Jenže stále může obsahovat velká množství cukru, umělých přísad nebo konzervantů, což už být zdravé vůbec nemusí.

Obsahuje celozrnné obiloviny: Mnoho produktů se tváří být zdravým zdrojem celozrnných obilovin a přitom je bílá rafinovaná mouka první ingrediencí. Potravinová Asociace nedefinuje, jaké procento obilovin musí být celozrnných, aby mohl výrobce použít tento výraz, takže se ujistěte, že slovo „celozrnné" nebo „celozrnná mouka" je v seznamu mezi prvními ingrediencemi.

Zcestné obrázky na baleních a nápisy „vyrobeno z opravdového ovoce": To, že je má balení na štítku obrázek ovoce, ještě neznamená, že ovoce obsahuje. Jelikož není žádný zákon určující, kolik opravdového ovoce musí být v potravině obsaženo, aby mohlo být použito toto tvrzení, cukrová dobrota může obsahovat pouze jeden hrozen nebo jednu kapku pomerančové šťávy, aby to bylo v pořádku. Podívejte se na seznam ingrediencí. Pokud je mezi prvními ingrediencemi vysoko fruktózový kukuřičný sirup a/nebo cukr, pak víte, že obsah „opravdového" ovoce, pravděpodobně nebude nijak významný.

Bez tuku": Štítky „bez tuku" vás často můžou lákat k uvěření, že vybíráte zdravější potravinu, ale zkontrolujte štítek nutričních faktů, abyste zjistili přesné počty kalorií a gramů tuku na porci.

Žádné trans tuky": Experti doporučují, aby se lidé vyhýbali trans tukům, které se tvoří při ztužování olejů, když se potravina zpracovává. Ale tvrzení o nulovém obsahu trans tuků může být falešné. Pokud se mezi ingrediencemi objeví slovo „částečně ztužený/hydrogenovaný", pak potravina s největší pravděpodobností trans tuky OBSAHUJE.

UŽITEČNÝ TIP: Když se díváte na potravinové štítky, pamatujte na to, že ingredience jsou vypsány v sestupném pořadí podle množství. První vypsané ingredience je tam nejvíce a poslední je tam nejméně. Takže pokud vidíte vitamíny nebo jiné přírodní látky vypsány až po soli, pravděpodobně jich v produktu není mnoho.

Přeloženo s laskavým souhlasem sanatoria Wilewood

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo